Halløj i Lorterenden – Fra Sydhavnen til Radio24syv

Case Af Line Ingberg Jepsen
      |      | Flere cases   »

Mød Andrea Aagaard og hør hendes spændende radiodokumentarer, som er blevet sendt på Radio24syv. Andrea er tidligere deltager på Radiofabrikken – Artlabs 6-ugers kursus i radioproduktion.

Lorterenden. Det er dér, vi mødes, Andrea Aagaard og jeg. Andrea, der bl.a. var den ene del af duoen Dig & Mig, som ramte Danmark som et lyn med hittet ‘Skyggerne’ i 2012. For de udenforstående, så ligger Lorterenden i Sydhavnen og er et lovløst, Christiania-agtigt og naturskønt område i forlængelse af Haveforeningen Musikbyen. Andrea Aagaard er opvokset i Sydhavnen, er fornylig flyttet tilbage efter flere år, og så har hun lavet en radiodokumentar om området til Radio24syv. Det er derfor oplagt at mødes her, og jeg har aftalt at mødes med hende til en snak om musik, radioproduktion og fremtidsdrømme.

Fra pop over punkrock til eurodance

Andrea Aagaard og vennen Kasper Maarbjerg fik en hurtig berømmelse med Dig & Mig. Duoen hittede i efteråret 2011 på Det Elektriske Barometer på P3 med sangen ’Når jeg stikker af’ og blev senere P3’s Ugens Uundgåelige med sangen ‘Skyggerne’. Deres debutalbum ‘Sommervarmen’ udkom i maj 2012, og duoen spillede på Roskilde Festival senere samme år. Interessen for duoen var enorm, men det blev for hårdt for venskabet, så de besluttede at stoppe, mens legen var god, i slutningen af 2012. Umiddelbart efter kom Andrea med i punkrockbandet De Høje Hæle, som hun også kendte venskabeligt og kom med på bandets andet album Mund til Mund. Det samarbejde er ligeledes et overstået kapitel, for nu skal der ske noget andet. Noget helt andet. Eurodance. Andrea er sammen med vennen Alexander Fnug Olsen gået i gang med et nyt musikprojekt, hvor den står på engelsksproget og energisk eurodance. Duoen har endnu ikke noget navn, men er i fuld gang med at indspille i Klumbens studie på Nørrebro. ”Vi håber at komme ud at spille meget snart, f.eks. i Kødbyen og andre mindre steder” fortæller Andrea.

For Andrea Aagaard er musikken vigtig, men den er ikke alt. ”Musikken er en hobby. Musikken laver jeg, fordi jeg har lyst. Fordi jeg ikke kan lade være. Jeg har ingen ambition om at kunne leve af musikken. Men jeg kan heller ikke leve uden” siger Andrea, som derfor også har taget en bachelor i Film- og Medievidenskab. ”Jeg fik et videokamera, da jeg var 10 år, og jeg filmede alt. Jeg havde kameraet med alle vegne i mange år, så jeg kunne dokumentere, hvad jeg så.” På Film- og Medievidenskab var det således også den praktiske filmproduktion – selve dokumentationen, der var i fokus for Andrea. Ikke det teoretiske, som ellers er udgangspunktet for uddannelsen ”Jeg var nok ikke den ideelle studerende” tilføjer Andrea.

Radioproduktion og dokumentar

Bacheloren kom i hus 2012, men som mange andre nyuddannede oplevede Andrea også krisens virkninger og manglen på job. Hun tog derfor fat i DMF i forbindelse med afslutningen på studiet, til en snak om mulighederne i den nærmeste fremtid. Efter deres rådgivning søgte hun ind på ‘Radiofabrikken’ – Artlabs 6-ugers kursus i radioproduktion, da hun længe havde ønsket at kunne lave radio og få mulighed for at dokumentere ad den vej også.

“Radiofabrikken var noget helt andet end på Film- og Medievidenskab. Det er vildt sjovt at lave radio, og det var sindssygt fedt, fordi det var så konkret og praktisk. På Radiofabrikken lærer man at lave radio, og det er det. Og det er rigtigt godt stykket sammen. Når man har taget det her kursus, så kan man optage sine egne programmer, og det var åbent og hyggeligt, og man kan spørge om alt og få individuel vejledning på sine programmer. Kerstin (Øhlenschlæger) var en super dygtig og rigtig sød underviser, og hun hjælper mig også med sit netværk nu” fastslår Andrea.

Med Sydhavnen i Radio24syv

Andrea har siden kursets afslutning fået afsat to dokumentarudsendelser til Radio24syv. ’Paulis Rødder’ – om en gruppe fodboldtilhængere af Boldklubben Frem, der har hjemme i det gamle arbejderkvarter i Sydhavnen og ’Desertørens Søn’ – om billedkunstner og tegneserietegner, Halfdan Pisket, der netop har udgivet første bind af sin tegneserietrilogi med titlen ’Desertør’, hvori han fortæller om sin fars dramatiske liv. Paulis Rødder begyndte Andrea at lave, da hun gik på Radiofabrikken. ”Jeg havde længe godt kunne tænke mig at lave en dokumentarfilm om Paulis Rødder, som jeg har fulgt længe, men mente også, at det ville være en meget stor opgave. Så tænkte jeg, at nu kunne jeg da prøve at lave det som en radiodokumentar, og det gik over al forventning.”

P.t. har Andrea ikke nogen færdige radioidéer på tegnebrættet. ”Jeg elsker at lave dokumentar, men det kræver også, at man vil noget med det og kender sit emne, for en radiodokumentar på Radio24Syv skal være ca. 50 minutter lang. Men jeg har tænkt på at lave nogle kortere indslag. Måske som en dokumentarserie” siger Andrea, der også meget gerne vil gå hele radiovejen og lave studieprogrammer. ”Gerne ét om undergrundsmusik.” Indtil den gode idé og de rette muligheder rammer, står den på dansabel eurodance fra Lorterenden i Sydhavnen.

Hør Andreas radiodokumentarer

Paulis Rødder -Radiodokumentar om en gruppe fodboldtilhængere af Boldklubben Frem, der har hjemme i det gamle arbejderkvarter i Sydhavnen.

 

Desertørens Søn – Radiodokumentar om billedkunstner og tegneserietegner, Halfdan Pisket, der netop har udgivet første bind af sin tegneserietrilogi med titlen ’Desertør’, hvori han fortæller om sin fars dramatiske liv.

Kursus

RADIOFABRIKKEN – PÅ 5 WEEKENDER

Vil du udkomme i lyd?
Drømmer du om at lave dine egne podcasts?
Eller om at kaste dig ud i radiomarkedet og give modspil til de etablerede radiokanaler?

ARTLAB UDBYDER LIGE NU

Henter ydelser..