Italienske vibes på Nørreport

Case Af Anne Aarup Bay
      |      | Flere cases   »

Kafe Knallert er en lille og sød, buttet og gul bi, som bringer minder om en hurtig kaffe en boblende solfyldt morgen i drømmenes Rom. Følg Peter Hviid fra keyboardspiller over Super Sonic til barista.

Kafe Knallert er en lille og sød, buttet og gul bi, som bringer minder om en hurtig kaffe en boblende solfyldt morgen i drømmenes Rom. Jeg har set den de sidste morgener, når jeg cykler over Nørreport på vej til arbejde. At espresso’en tilmed smager dejligt stærkt og at crema’en er god, fandt jeg ud af i går, da jeg endelig havde tid til at stoppe op og smage på den.

Kaffen – økologiske fair trade bønner – bliver friskristet hos en fynsk barista, fortæller Peter Hviid mig. Peter er manden bag disken, og jeg kender ham allerede fra Artlab, hvor han de sidste 10 uger har gået på Artlab-kurset Selvstændig for at få de sidste detaljer på plads om, hvordan man driver egen virksomhed. I dette tilfælde en meget lille virksomhed – knallerten fylder ikke ret meget mere end 2 kvm. – men ambitionerne er store og i fremtiden ligger drømmen om egen kaffeplantage på Cuba og venter sammen med en hel hær af små kafé-knallerter.

Men lige nu er der kun den ene og altså bønner ristet på Fyn. Men Peter har været i Cuba til cupping – baristaernes svar på en vinsmagning, og det giver ham hans helt egne cubanske bønner om ca. to år.

At virksomheden alligevel har en vis størrelse eller i hvert fald rækkevidde, står klart. Kafé Knallert har nemlig en såkaldt omførselstilladelse, der betyder, at den må handle overalt i Danmark – Nørreport, Strøget, stranden, Strædet, Jylland og Fyn og øerne – intet sted er helligt. Men Peter kører efter et god-karma-princip, der betyder, at han er rask til at flytte sig, hvis han står i vejen for andre.

X-musiker på livstid

Egentligt var Peter keybordspiller på livstid, hvilket han har spillet med åbne kort omkring, siden han startede sit første band i tredje klasse for 35 år siden. Siden har der været en mængde spillejobs, indspilninger, studier, og en periode som teknisk chef på Montmartre gjorde ham ifølge pålidelige kilder til ’indbegrebet af københavnsk musikliv’. I 2001 startede et spot til en Telia-reklame en kometkarriere inden for reklamefilmsmusik gennem det gazellevirksomhedsnominerede Super Sonic med ekstremt lange, hurtige dage uden tid til familien. Med egne ord gjorde arbejdet ham ’mega stresset og skide sur’, og efter fem år trak han stikket fuldstændigt ud og har ikke spillet en tone siden.

Et par år med en low-keylivsstil som sømslående arbejdsmand bragte Peter videre, og efter en omvej over ebaykunsthandel og bornholmsk ismageri kom kafe-knallerten tøffende ind i bevidstheden. Idéen blev hurtigt tunet, og det tog ikke mere end et halvt år fra tegnebræt til det Nørrebro, han nu pynter på hver morgen.

Økonomi og netværkeri

Som tidlige nævnt traf jeg Peter på Artlab, hvor han var i huset for at få tips til virksomhedsdrift. Selvom Peter tidligere har været partner i et væld af forskellige fimaer, studier og bands, har han aldrig været den, der stod for økonomi og papirarbejde:

”Der har altid været en af vennerne, der kunne det med økonomi, men nu er jeg alene med min egen lille kaffevogn og skal pludselig kunne det hele selv. Der dukkede titusind spørgsmål, og midt i dem hørte jeg om Artlabs kursus for selvstændige: det passede fuldstændigt til det, jeg skulle. Jeg er jo gammel musiker, og derinde kender de hjerner som min. På kurset fik jeg hjælp til alle de tekniske ting omkring det at lave et firma. Desuden fandt jeg ud af, hvor vigtigt netværket er. Vi gik i dybden med at finde ud af, hvad dem, man kender, egentlig kan. Også selve den måde, man netværker på, fik en tur: at man skal komme med den indstilling, at man er villig til at give noget i stedet for at tage,” uddyber Peter, der generelt er blevet overrasket over, hvor positivt han bliver mødt, når han spørger folk til råds, for ”… generelt bliver man jo bare smigret, hvis folk gerne vil låne af ens ekspertise.”

Efter en halv times lukreren på Peters kaffeekspertise skyller jeg en ekstra kaffe ned og cykler videre på arbejde. Jeg føler mig sært opkvikket på trods af det tidlige tidspunkt af dagen – måske skulle jeg smutte forbi igen i morgen?

Kafe Knallert

Følg Kafé Knallerts GPS på www.kafeknallert.dk og find ud af hvor Peter netop nu serverer dampende kaffe og cremet latte.

Kafé Knallert tager gerne ud til forskellige arrangementer. Knallerten kan også holde indendørs.

ARTLAB UDBYDER LIGE NU

Henter ydelser..