Fire år undervejs

Case Af Jens Iversen
      |      | Flere cases   »

Magnus Hohlers virksomhed SubitoMega skulle gennem fire hårde læreår og Artlabkurset Selvstændig, før den blev rentabel.

”Det fede ved at gå på kurset på Artlab var, at jeg mødte folk, der tog mit projekt seriøst. Instruktørerne gav mig direkte coaching på mit firma. Der var rigtig meget fokus på firmaet, og hvordan jeg skulle få det op at køre, og hvad jeg skulle gøre, når kunderne afviste mig,” fortæller Magnus Hohler, der er uddannet tonemester fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og var en del af det allerførste kuld selvstændig-kursister.

Da Magnus Hohler begyndte på kurset i december 2004 var det mere af nød end af lyst. Han kunne ikke få sit musikproduktionsselskab SubitoMega til at løbe rundt, og Arbejdsformidlingen forlangte, at han skulle på kursus. Han valgte Artlabkurset Selvstændig, da indholdet her trods alt pegede i den retning, han gerne ville.

”Men jeg følte det som et enormt nederlag. Jeg kunne simpelthen ikke sælge musikken, og det var det, der var mit store problem. Hvordan i alverden solgte jeg det? Hvad skulle jeg gøre?” fortæller Magnus Hohler om sine følelser på det tidspunkt. Kurset viste sig at kunne sparke ham på den rigtige vej. Han fik en god oplevelse og begyndte at se mere optimistisk på sit firmas fremtid, men først og fremmest fik han nogle redskaber til at sende sin vare ud over disken.

”Specielt sælgerdelen fik jeg meget ud af. Jeg er blevet bedre til at formulere mig og til at finde ud af, hvad jeg skal fokusere på, når jeg prøver at overtale folk til at købe. Jeg kan mærke, når jeg taler med folk i telefonen, at jeg er meget mere sikker på mig selv. Jeg tænker: Det her, det kan jeg,” lyder det fra den 38-årige tonemester.

En hård start

SubitoMega kom til verden i 2001, da Magnus Hohler stadig gik på musikkonservatoriet. Han og en ven lavede musik til et computerspil, og det var der så gode penge i, at de etablerede et firma. Det skulle dog vise sig, at det var meget svært at skaffe nye kunder i butikken. Vennen sprang hurtigt fra, og forretningen sygnede hen indtil foråret 2003. På det tidspunkt var Magnus Hohler blevet færdig med sin uddannelse, men tonemesterjobbene lå ikke ligefrem i kø og ventede på at blive besat. Derfor slog han sig sammen med en ny makker fra konservatoriet, og de lånte 200.000 kroner, som de skød i et studie og noget bedre salgsmateriale. Alligevel nåede omsætningen kun op på 200.000 kroner det første år. Det beløb kan to mand dårligt kan leve af uden supplerende dagpenge, og derfor sendte Arbejdsformidlingen Magnus Hohler på kursus.

Pludselig kom jobbene

Efter månederne på Artlab var det slut med dagpenge i sommeren 2004, og Magnus Hohler stod økonomisk med ryggen mod muren. Måske var det desperationen, måske var det salgstræningen fra kurset, men hans rundringninger til virksomheder efter arbejde gav ret hurtigt gevinst. Få dage efter den sidste dagpengekrone var faldet, skaffede han sig nemlig et freelancejob, hvor han skulle producere lyd til film. Kort efter dukkede endnu et job op, hvor han skulle mixe lyd i tegnefilm, og derefter begyndte arbejdslavinen pludselig at rulle.

”Jo mere arbejde jeg fik, jo flere var der, som ringede med opgaver til virksomheden. De ringede ikke, da jeg i første omgang havde brug for det, men nu ringer de. Nu står jeg i den situation, at jeg må sige nej til arbejde,” fortæller han.

I dag har SubitoMega produceret lyd til mange reklamefilm og tv-produktioner – blandt andet laver virksomheden fast musik for Discovery Channel og har lavet musik til TV2-dokumentarserien Operation X – og virksomheden er flyttet i nye lokaler i Nyhavn.

Selv om Magnus Hohler har fået to nye kompagnoner i firmaet, er omsætningen nu stor nok til, at han kan leve af den. Næste mål er, at SubitoMega skal være større.
”Jeg er helt klart interesseret i at få virksomheden til at vokse, men hvordan og hvor meget ved jeg ikke endnu. Lige nu kører det jo fint, så det er ikke noget, jeg har lagt nogle konkrete planer for. Men det kører i baghovedet på mig,” fortæller Magnus Hohler om fremtidsperspektiverne.

ARTLAB UDBYDER LIGE NU

Henter ydelser..