Få hjælp til at håndtere din nervøsitet med DMF Support

Nyhed Af Line Ingberg Jepsen
      |      | Flere nyheder  »

Er du hæmmet af nervøsitet? Og hindrer det dig i at yde dit optimale til f.eks. auditions eller konkurrencer? DMF-support tilbyder nu musikere hjælp til at håndtere deres nervøsitet gennem et forløb hos mentaltræner og sanger, Ulla Munch.

DMF-Support – landsdækkende tilbud til DMF-medlemmer

Siden maj 2013 har DMF tilbudt akut sparring og hjælp til musikere inden for områderne musik, business og live, og nu kan man også få et forløb med tre individuelle sessions hos sanger og mentaltræner Ulla Munch. Fokus for forløbet er at arbejde med den nervøsitet, der forhindrer musikere og musikstuderende i at toppe til auditions og konkurrencer og er særligt relevant for klassiske musikere, instrumentalister, sangere og musicalsangere.

Ulla Munch er uddannet klassisk sanger og sangpædagog fra det Fynske Musikkonservatorium samt cand.phil. i Musikvidenskab. Hun er en fast del af DR Vokalensenblet og driver sin egen coaching virksomhed med fokus på performance. Og så har hun ikke mindst 20 års erfaring som klassisk sanger fra scener rundt om i verden.

“Det er stressende at skulle forberede sig, så man kan præstere perfekt. For at kunne arbejde med nervøsiteten er du nødt til at lære at acceptere og rumme den. Nervøsitet er en del af livet som musiker, så tag fat om den og find ud af, hvad den gemmer”.

 Fra kedelig til god performer

Interessen for, hvordan kroppen reagerer i stressede situationer, startede for Ulla på en lille scene i fredagsbaren på Musikvidenskab. Her havde hun lige givet et nummer, da hendes veninde trak hende til side og fortalte hende sandheden om hendes præstation: “Ulla, du synger henrivende, men du er simpelthen så kedelig at se på”.

Ulla griner, imens hun fortæller om episoden.

“Jeg er vildt glad for, at hun sagde det til mig. Den sad lige i mellemgulvet, og jeg havde brug for tid til at fordøje det. Men det fik mig til at undersøge hele ideen om, hvorvidt man er en god performer fra naturens side eller ej. Jeg blev grebet af det og valgte at skrive speciale om teknikker, der kan bruges til at kontrollere kroppen og det mentale. Teknikker, som jeg selv har brugt og stadig bruger, når jeg er under pres”.

 Nervøsitet og dårlige tankemønstre

Ulla arbejder ofte med at forberede personer til forstående auditions eller konkurrencer, og forløb hos hende tager derfor udgangspunkt i de situationer, hvor personen bliver nervøs, i de tanker, der udløser nervøsiteten og i, hvordan kroppen reagerer.

Hun fortæller om en ung klassisk musiker, der skulle op til en vigtig prøve, som han én gang tidligere havde meldt sig syg til. Denne gang måtte det bare ikke glippe. Men frygten for, at han skulle misse den endnu en gang, gjorde, at han hele tiden blev syg og derfor ikke kunne forberede sig optimalt.

“Vi arbejdede med hans tankemønstre i forhold til, hvorvidt han følte sig dygtig og professionel nok – hvad han tænkte om sig selv, hvad han sagde til andre om sig selv, og hvordan han så sig selv som professionel musiker. Det handlede om, at han nøgternt skulle opridse en masse eksempler på, hvorfor han var god nok, og så skulle han vise omverdenen sin spilleglæde og sin stolthed over egne evner. Og det lykkedes!”

 Redskaber kan styre nervøsiteten

“Jeg synes, det er dejligt at kunne give folk, der brænder for deres musik, redskaberne til at være lige så sikker på sig selv, når de står på scenen, som når de står i øvelokalet. De skal have redskaberne til at styre deres nervøsitet, så de ser en audition eller konkurrence som en mulighed for at vise sig frem og ikke bare noget, der skal overstås”.

Læs mere om Ulla Munchs stressreducerende mentaltræning

Læs mere om DMF Support

ARTLAB UDBYDER LIGE NU

Henter ydelser..